S respektem k životnímu prostředí

S respektem k životnímu prostředí
16/04/2024

Co vás inspirovalo k založení značky Flamea, kdy značka vznikla a kdo za ní stojí?

Flamea vznikla z mé hluboké vášně pro přírodu, udržitelnost a touhu po tom, vytvářet něco krásného a smysluplného. Za značkou stojím já, Monika, zakladatelka, která se rozhodla přetavit své sny o harmonii mezi člověkem a přírodou do reálných, hmatatelných produktů.

Odkud pochází květiny, které k výrobě svíček a šperků používáte?

Ve výrobcích Flamea používám květiny, které převážně pěstuji na našem statku u řeky Ohře, což mi umožňuje zajišťovat jejich udržitelný původ a vysokou kvalitu. Některé květiny sbírám z volné přírody, přičemž dbám na to, abych nezasahovala do přirozené rovnováhy ekosystémů a soustředím se hlavně na sběr kvetoucích keřů. Vědomě se vyhýbám sběru květin z chráněných krajinných oblastí, protože respekt k přírodním zdrojům a ochrana biodiverzity jsou pro mě klíčové. A právě tento postoj mě odlišuje od některých konkurentů a podtrhuje můj závazek k udržitelnosti a ochraně naší planety.

Jak vypadá celý proces výroby od začátku až do konce?

Prvním krokem je každodenní péče o zahradu a květiny, co v ní pěstuji. Následuje výběr květin, které jsou dále pečlivě vylisovány klasickým způsobem v knihách, aby si zachovaly svou barvu a formu. Suším pouze trávy, co sbírám ve volné přírodě. Po sušení či lisování květin následuje fáze designu. Každý produkt vzniká ruční prací, kde kombinuji různé suroviny a kvítka do unikátních výrobků. Vše navrhuji s cílem zdůraznit přirozenou krásu použitých materiálů a květin, ať už se jedná o svíčky, šperky nebo jiné dekorativní předměty. Každý kus je sestaven s nejvyšší péčí a důrazem na detail.

 

S jakými materiály nejraději pracujete a proč?

Přestože oceňuji vlastnosti přírodního vosku a šperkařské pryskyřice, mé skutečné nadšení plyne z práce s květinami. Ty nejsou pouze materiálem, ale hlavní inspirací a stěžejním prvkem mé tvorby. Jsou v srdci každého mého výrobku. Práce s květinami samotnými, jejich pěstování, výběr, příprava a vkládání do produktů, je pro mě nejdůležitější. Tato tvorba je projevem mé lásky a úcty k přírodě a její nekonečná rozmanitost je zdrojem stálé inspirace. Květiny jsou pro mě víc než jen surovina, jsou symbolem krásy, proměny a různorodosti přírody, kterou Flamea oslavuje ve všem, co vytváří.

Jaká byla největší výzva, kterou jste musela překonat při budování Flamey a jakým způsobem jste ji zvládla?

Největší výzvou bylo stěhování do opuštěného statku a následná rekonstrukce domu a obnova zahrady. Proměna zanedbané půdy na úrodnou zahradu plnou květin byla práce, která si vyžádala nejen fyzické nasazení, ale také trpělivost a odhodlání. První rok byl obzvlášť náročný, kdy vlhkost v domě způsobila znehodnocení téměř všech mých pečlivě vylisovaných květin. Tato ztráta sice byla velkým zklamáním, ale nezlomila mě. S nadějí a novým elánem jsem na jaře začala znovu sbírat květiny a tentokrát již ze své částečně obnovené zahrady. I přes počáteční překážky a fyzickou náročnost práce budování záhonů, u čehož jsem první tři roky trávila veškerý svůj čas a energii, bylo pro mě mít zahradu plnou vlastních květin zásadní. Tato zkušenost mi nejen pomohla vystavět pevné základy pro naši tvorbu, ale také posílila můj vztah k přírodě a udržitelnosti. Díky této výzvě jsem si vštípila hodnoty odolnosti, vytrvalosti a hlubokého respektu k životnímu prostředí, které se nyní odráží ve všem, co pod značkou Flamea dělám a vytvářím.

 

Jaké jsou vaše nejoblíbenější produkty, co máte v nabídce a proč si myslíte, že si zaslouží  pozornost od vašich zákazníků?

Mezi mé nejoblíbenější produkty bezesporu patří naše unikátní svíčky, které po dohoření procházejí fascinující transformací na lampion. Tato přeměna není jen o obyčejném přechodu z jedné formy využití do druhé, ale je o vytváření neopakovatelné atmosféry a o udržitelnosti. Každá svíčka je pečlivě vyrobená tak, aby po dohoření nezůstala pouze prázdnou nádobou, ale aby se stala krásným lampionem, který může sloužit jako dekorativní prvek po mnoho dalších let.

Dyzajn marketů se účastníte celkem pravidelně, co vás na akcích nejvíc baví, čím je vám účast přínosná?

Účast na Dyzajn marketech mi přináší skvělou rovnováhu k procesu výroby květinových svíček a květinových šperků. Tato tvorba pro mě představuje jakousi formu meditace. Zatímco práce na zahradě, ale i na svíčkách a špercích je klidná a soustředěná, trhy mi nabízí příležitost vymanit se z tohoto ticha a vychutnat si ruch a dynamiku, které s sebou přináší. Navíc Dyzajn market je jedním z nejnavštěvovanějších trhů v republice, což mi umožňuje navázat osobní kontakt s širokou škálou zákazníků, sdílet s nimi příběhy, které stojí za našimi produkty a získat bezprostřední zpětnou vazbu. Toto setkávání s lidmi, výměna názorů a prožitků, jakoby přidává další rozměr k mé práci a inspiruje mě k další tvorbě.

Jestli byste se rádi o značce Flamea dozvěděli ještě víc, přijďte se zakladatelky Moniky doptat osobně na májový Dyzajn market 18. a 19. května na Výstaviště v Praze, Holešovicích. Její stánek bude ten, co vypadá jako rozkvetlá louka. :-)