Víc než kuchařka

Víc než kuchařka
18/08/2024

Co vlastně je Víc než kuchařka a kdo stojí za jejím vznikem?

Za spojení Víc než kuchařka stojíme my - Pája, Veru a Tom neboli dvě bývalé korporátní kolegyně a Tom - manžel Páji. Naším společným cílem je vytvářet kuchařky, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit otázku co uvařit zítra. Názvem Víc než kuchařka jsme zároveň chtěli vystihnout naši práci, která není jen o knize - kuchařce s recepty. Tištěné knihy máme propojené s dalšími chytrými funkcemi na našem webu.

Letos se přehoupneme přes 50 000 prodaných knih a do toho dál píšeme recepty na náš foodblog a také dáváme dohromady každý týden víkendové jídelníčky pro našich více než 70 000 emailových odběratelů. Stále se naši práci snažíme posouvat dál.

Před vznikem kuchařky jste psali foodblog, co vás k tomu vedlo, jak jste se dostala k vymýšlení receptů a vaření?

S nápadem vytvořit foodblog přišel právě Tom. Líbilo se mu, jak píši (Pája) recepty a napadlo ho, že by stálo za to založit blog o jídle. Úplně původně šlo spíš o legraci a sdílení receptů, které jsem měla ráda, a to s kamarády a rodinou. Vůbec nešlo o promyšlený tah a vlastně by mě ani nenapadlo, kam za těch 11 let doputujeme.  

Kolik už jste vydali knih a čím se od sebe každá liší?

Celkem jsme vydali čtyři kuchařky a společné pro všechny je, že obsahují recepty, které usnadní život a pomohou s každodenním koloběhem a nekonečným dilematem, co připravit na snídani, svačinu, oběd, večeři a tak pořád dokola 365 dní v roce. Všichni to dobře známe a proto jsme začali tvořit naše Bichle.

Jako první jsme vydali Velkou svačinkovou bichli, která jednou pro vždy vyřešila otázku, co připravit (nejen) dětem ke svačině. Obsahuje 190 receptů na svačiny na každý školní den od září až do června, každý den jinou a nutričně vyváženou. Druhou v pořadí byla Velká obědová bichle, která přináší spoustu inspirace na obědy plné živin (opět 190 receptů), které můžete velmi jednoduše sbalit do krabičky s sebou do práce, do školy nebo třeba i na výlet. Do třetice jsme se pustili do polévkových vod a vydali Velkou polévkovou bichli, která obsahuje 190 polévkových receptů od klasických až po exotické. Polévky jsou naše srdcovka. 🙂

A horkou novinkou je Velká prázdninová bichle, která vyšla v červnu tohoto roku a je plná prázdninových rychlovek, lehkých salátků, dobrůtek, neřestí, ale také grilovací inspirace. Prázdninovek máme k dispozici poslední paletu, až se vyprodají, nebudou. Dotisk bude zase až před příštími letními prázdninami.

Na trhu už je velké množství knih o vaření, v čem jsou ty vaše unikátní, proč by si je měli návštěvníci koupit?

Jsou dokonalé a vyladěné do posledního detailu. :-) Asi největší odlišností oproti klasickým kuchařkám je členská sekce na našich stránkách www.vicnezkucharka.cz, která je v základní verzi automaticky ke každé kuchařce zdarma. Recepty tak mají naši zákazníci dostupné odkudkoliv, kdykoliv a navíc je tam možné si vytvářet nákupní seznamy, jídelníčky, ukládat si oblíbené recepty, upravovat počty porcí a spousta dalších vychytávek. V členské sekci uvádíme také alternativy surovin pro alergiky a osoby s potravinovými intolerancemi na lepek, laktózu, BKM a vejce. Každý náš recept je zároveň konzultovaný s nutriční terapeutkou Danou Hrnčířovou a najdete u něj i základní údaje o makronutrientech. 
 

Který je váš osobně nejoblíbenější recept z vašich kuchařek a jaký recept se těší oblibě u vašich zákazníků?

Pája: Jelikož je těch receptů vlastně skoro 800, tak se skutečně těžce vybírá. Nicméně svačinkovou láskou je čokoládovo-avokádový dezert, což je neskutečná lahůdka. Výborné jsou pak i hráškové lívance nebo třeba studená polévka okroška.

Veru: Asi nedokážu vybrat jen jeden recept ze všech kuchařek. :-) Mám ráda změny, takže i oblíbené recepty se u mě po čase mění, když se jich přejím. Ale aktuálně a vzhledem k probíhajícímu létu mě teď asi nejvíc baví čekankový salát s fetou a broskvemi z Velké prázdninové bichle a možná takový celoroční evergreen je pro mě avokádovo-kakaový pudink z Velké svačinkové bichle.

Jak probíhá vymýšlení receptů, vaření a testování, vše obstaráváte samy?

Práce na kuchařce je opravdu velmi náročná, i když se to na první pohled nemusí zdát. Vše tvoříme samy. Postupně sbíráme naše oblíbené recepty, hledáme inspiraci a testujeme nové kombinace. Je to téměř vědecká práce. :-) Do knih pak vše vaříme a fotíme. Tím, jak všechny recepty konzultujeme s nutriční terapeutkou, receptury mnohdy ještě ladíme, měníme, aby pokrmy byly opravdu vyvážené a zároveň chuťově perfektní.

Dyzajn marketu Babí léto se zúčastníte poprvé, jak se na akci těšíte a co byste si přála, aby vám účast přinesla?

Veru: Těšíme se moc! Pro nás je největším přínosem osobní setkání s našimi zákazníky a vždy nás moc potěší i zpětná vazba, když za námi přijde někdo, kdo už knihy má, a je nadšený. Je to takové potvrzení pro nás, že energie, kterou do tvorby kuchařek dáváme, má smysl. 

Pája: Já to zároveň vnímám také tak, že Dyzajn market je o potkávání a poznávání nových zajímavých značek. Vždycky žasnu nad kreativitou prodávajících. Proto bych si přála, aby z nás měli stejný pocit i podzimní návštěvníci a setkání s námi a našimi kuchařkami pro ně bylo přínosem a wau efektem. 

 


 

Dyzajn newsletter

Do you like to go to Dyzajn market shopping, eating or simply enjoying the unique atmosphere? Don't want to miss the next one? Two weeks before the event, we will be happy to send you a reminder with the date, place of the event and news that awaits you, just fill in your e-mail address.

 

Don't worry, your email address is safe with us. Want to know more? You can find our personal data processing conditions here.